Svensk Rapsgris®

Svensk Rapsgris® blir alltmer efterfrågat. Det är ett griskött som är saftigare, godare och mer smakrikt. Hemligheten bakom den goda smaken är att våra grisar får svensk raps i sitt foder. Det gör inte bara köttet bättre, det är också väldigt uppskattat av våra grisar.

 

Rapsgris med unik gårdsmärkning

Våra svenska rapsgrisar föds upp av utvalda bönder med närodlad raps i sitt foder. Den solgula rapsens frön är fulla med nyttigheter, bland annat en hög andel bra fetter som omega 3.

I år börjar vi att gårdsmärka vår rapsgrisjulskinka. Det betyder att du kommer att kunna se vilken gård köttet du äter kommer ifrån.

Svensk Rapsgris – vårt allra bästa griskött

I Sverige har griskött till skillnad från nöt och lammkött ofta betraktats som något man äter till vardags men inte så ofta till fest. Det tycker vi är synd. För några år sedan startade vi upp ett projekt för att höja statusen på svenskt griskött.

Tillsammans med några utvalda gårdar började vi utveckla en närodlad foderblandning med inslag av raps. Dels för att bra foder påverkar smaken på köttet, dels för att vi vill att foderproduktionen ska vara hållbar.

Förhöjd ätupplevelse

Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Tack vare fodrets sammansättning bjuder våra svenska rapsgrisar på en fantastisk ätupplevelse. Köttet har en tydlig marmorering och en fyllig lite nötig smak. Marmoreringen bidrar till att köttet blir lättlagat då fettet gör att det behåller sin saftighet. Därför uppskattas rapsgrisen både av hemmakockar och svensk kockelit.

En god nyhet! Vår svenska färs i smart rullpack

Nu lanserar vi vår svenska färs i en ny smart förpackning som är mer lätthanterlig, bättre för miljön och ger längre hållbarhet. 

Vi passar även på att utöka vårt sortiment med flera nya färser, bland annat en gårdsspecifik färs av Svensk Rapsgris.

Läs mer om våra nya färser i rullpack.

 
 
Våra gårdar
 

"Mina grisar älskar sin nya kost"

Halla gård utanför Kvänum i Västergötland föder Anders Gunnarsson upp Svensk Rapsgris och odlar nästan allt foder på plats. Gården drivs av Anders, hans far och en anställd.

"Viktigast av allt är att djuren mår bra"

Esplunda gård ligger utanför Enköping i västra Uppland. Här föder man upp Svensk Rapsgris och nötkreatur. Gården har varit familjeägd ända sedan 1544. Idag drivs den av Per och Charlotte Nilsson som är 15:e generationens ägare.

”Rapsen gör grisarna glada”

Gården Evertsholm ligger vid Göta kanal inte långt från Söderköping i Östergötland. Här föds Svensk Rapsgris upp av Catrin och Jan Siverskog.

”Våra grisar är friska och lever ett aktivt liv”

Sörby gård i Badelunda utanför Västerås föder Magnus Jansson upp Svensk Rapsgris.

”Vi tar hand om grisarna redan från födseln”

Bärnagårdens Lantbruk ligger mellan Skara och Lidköping i Västergötland. Här föder Hans och Håkan Eriksson upp svensk Rapsgris.

”Våra grisar ingår i ett naturligt kretslopp”

Härlingstorp i det lilla samhället Axvall utanför Skara i Västergötland föder Claes von Heideken med familj upp Svensk Rapsgris.

”God mat ska helst vara närproducerad”

Möllentorp ligger söder om Vara i Västergötland. Här föder Tomas Svantesson upp Svensk Rapsgris tillsammans med sin familj.

”Vi föder upp världens bästa griskött”

Mycklinge Skarsvad utanför Västerås föder man upp vanliga grisar och Svensk Rapsgris. Verksamheten drivs av Johan Eriksson, Mats Pettersson, Tina Sjödin, Leffe Sjödin och Vicki Skure Eriksson.

”Det gäller att vara klimatsmart hela tiden”

Russelbacka ligger på slätten mellan Lidköping och Vara i Västergötland. Här föds Svensk Rapsgris upp av Fredrik och August Stenberg, Bo och Carl-Martin Andersson med familjer.

”Kvalitet för oss är välmående grisar”

Frida och Frans Schartau föder upp Svensk Rapsgris på gården Sundby i Tillberga utanför Västerås.

Recept

Franskstekt kotlett av Svensk Rapsgris med baconlindad potatiscrisp

I Frankrike helsteker man gärna hela kotlettraden. Det blir saftigt och smaken av örterna lyfter hela rätten. Prova laga en franskstekt kotlett.

Peperonchini rubbkarré med rucola-gnocchi

Den här karrén innehåller massor av härliga smaker. Ta ut köttet innan det når innertemperaturen i receptet, den fortsätter att stiga 2-3 grader efter att du tagit ut den.

Upp